Hoe is het nu met Houd Je Haaks?

“We houden ons zeker haaks”, zegt Edith trots. “We hebben een behoorlijke klantenkring en er zijn al meer dan 40 knuffels verkocht. Eerst hadden we een stormloop en nu druppelen de aanvragen binnen. We zitten nooit stil. We vergaderen ongeveer eens per maand, soms een keer in de twee maanden. We hebben een appgroep waarin we heel makkelijk samen kunnen overleggen, taken kunnen uitwisselen, of de laatste updates kunnen bespreken. We kunnen taken van elkaar overnemen. Zo kunnen we alle drie dingen toevoegen op de website, of dingen inboeken in ons systeem. En om de beurt schrijven we een stukje voor onze Facebookpagina.” De facebookpagina wordt goed gevolgd. Er zijn nu al 282 likes. “We bedenken nieuwe knuffels en testen deze uit. Ook maken we video’s waarin we uitleggen wat we doen. Houd Je Haaks is meer dan alleen het haken van knuffels. We willen meer laten zien. We delen een stukje van ons eigen leven en de mogelijkheden die wij hebben met onze beperkingen”,

 

Versterking van het team

Sinds een tijdje versterkt Jantine het team van Houd Je Haaks. Jantine beheert de website en is heel actief achter de schermen. “Ik zet patronen om in tekst. Soms zie je alleen een afbeelding. Dat is voor Abke en Edith niet te doen, omdat ze beiden blind zijn. Ik maak er dan een tekstdocument van. Soms voeg ik daar mijn eigen opmerkingen bij, zodat Abke en Edith zich een voorstelling kunnen maken van hoe een knuffel eruit ziet. En soms vertaal ik patronen van het Engels naar het Nederlands.” De patronen die Jantine in een document heeft gezet, laten Abke en Edith omzetten in braille. Soms haakt Jantine ook een knuffel. “Maar omdat ik een blessure heb aan mijn linker elleboog kan dat nu even niet.”

 

Denken in mogelijkheden

Evenals Abke en Edith heeft Jantine haar beperkingen. “Ik weet hoe het is om beperkingen te hebben. Ik heb een chronische longziekte, botontkalking door gebruik van medicatie en na een IC opname, eind 2015, is mijn invulling van de dag anders dan voorheen.” Abke, Edith en Jantine voelen elkaar goed aan. “Je kent en herkent elkaar. Niemand vindt het gek als je zegt, dat iets even niet lukt, omdat je moe bent. Bij Houd je Haaks voel ik mij op mijn plek. Ik voel me gewaardeerd, zekerder en sta niet meer aan de rand van de maatschappij.” Abke en Edith beamen dit. “Het helpt om niet steeds over je moeheid te praten, maar het ook luchtig te houden”, zegt Abke. Jantine: “Ik dacht vaak in dingen die niet meer konden. Door Houd Je Haaks verdween dit naar de achtergrond. Ik denk nu veel in mogelijkheden.”

 

Nieuwe producten

Soms werkt Houd Je Haaks met een thema. “In de herfst kun je verschillende producten kopen die bij dit thema passen. Zo zijn er egels, paddenstoelen en pompoenen. En wil je het plaatje helemaal compleet maken; dan kun je ook nog een kaboutertje kopen die je bij de paddenstoel kunt zetten. Naast al dit moois is er ook weer een nieuw kraamcadeau: namelijk de nijntjerammelaar.

Winactie

Wil je ook een knuffel winnen? Er staat weer een mooie actie online. Op dierendag is er een actie waarbij je een knuffel kunt winnen. Check snel de website en doe mee!

Dit artikel is gemaakt in september 2021 door Willemijn Kloosterman | TipanTekst. 
Het eerste artikel “Hoe het begon” en het stukje “een nieuw gezicht bij Houd je Haaks” staan hieronder vermeld op deze pagina.


Hoe het begon

Edith is gelukkig getrouwd met Peter en heeft twee zoons uit een eerder huwelijk. Abke is vrijgezel en woont op zichzelf in een appartement met tuin. Beiden zijn ze blind en hebben het chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) en fibromyalgie. Creatief bezig zijn, is hun passie. Haken, breien, kaarten maken; ze draaien er hun hand niet voor om.

Edith Rokers

Abke Kloosterman

Edith en Abke ontmoetten elkaar via een forum op het internet. “Abke vertelde mij dat ze kaarten maakte. Ik zei: ‘dat kan je toch niet als blinde.’ Abke kon het mij wel leren.” Op haar beurt vertelde Edith aan Abke dat ze haakte. Abke lacht. “Ik zei: ‘Dat kan je toch niet als blinde.’ Maar Edith kon het mij wel leren.” Zo ontstond een mooie vriendschap. Abke werd zo enthousiast over het haken, dat ze Edith belde met een voorstel. “Vind je het leuk om knuffels te haken en deze te verkopen?” Edith moest daar wel even over nadenken. “Ik haakte eigenlijk vooral truien en omslagdoeken.” Maar na niet al te lange tijd was Edith aangehaakt. Een naam was ook snel bedacht: houd je haaks.

Voor iedereen die een knuffel kan gebruiken

Via de webshop www.houdjehaaks.nl verkopen Abke en Edith de knuffels. Je kunt zowel sierknuffels, als knuffels voor kinderen bestellen. Dus als je een leuk kraamcadeautje zoekt, dan kun je deze bestellen. Ook kun je zelf een aanvraag indienen voor een knuffel. “Laatst vroeg iemand of ik een poedel voor haar wilde maken. En dat heb ik toen gedaan”, vertelt Edith. “Het is zo leuk om te weten, dat als ik een knuffel maak, dat ik die voor iemand anders maak. Daar geniet ik van”, vertelt Abke. “Vaak zitten we ’s avonds op de bank te haken en dan spreken we elkaar meteen ook via WhatsApp.” ”Wij blij, anderen blij”, vult Edith aan.

Onbetaalbaar

Het geld dat het verkopen van de knuffels opbrengt, gebruiken ze voor het kopen van nieuwe materialen. “Doordat we cvs en fibromyalgie hebben, kunnen we niet lang achter elkaar geconcentreerd werken. Op deze manier zijn we toch met iets bezig dat ons blij maakt. Humor en plezier zijn voor ons het allerbelangrijkste. Dit handwerk is niet betaalbaar, maar daarvoor doen we het ook niet.”

Patronen en kleuren

Edith en Abke lezen het patroon via een pdf-bestand, dat door de computer in spraak en braille wordt omgezet. Daarin wordt door middel van tekst uitgelegd hoe je de knuffels kunt maken. “En soms leest iemand ook weleens een patroon voor”, vertelt Abke. “Dat is misschien wel leuk om te vertellen. Als wij bijvoorbeeld een schaap maken, dan zien we een schaap voor ons met vier poten, maar dan blijkt het een schaap te zijn in de vorm van een pop. Dat is dan best apart. Misschien klinkt het raar, maar als ik bezig ben met haken, dan kruip ik letterlijk en figuurlijk in de huid van de knuffel. Dan ga ik het helemaal voor mij zien”, vertelt Edith enthousiast.

Kleuren

Maar hoe weet je dan of je de juiste kleuren gebruikt, als je niets ziet? Daarvoor hebben Edith en Abke een oplossing bedacht. De kleuren worden heel zorgvuldig gesorteerd en vervolgens van een braillesticker voorzien. “Ik heb zelfs een krat gemaakt waar alle kleuren op staan en waar ik de wol in kan bewaren.” “Ik laat mijn werk ook regelmatig aan iemand zien. Dan vraag ik feedback. Maar dat is soms wel lastig, want smaken verschillen”, vertelt Abke. Edith: “Ja, ik had laatst een knalroze uil gemaakt. Natuurlijk helemaal niet realistisch, maar blijkbaar zag het er wel heel fantastisch uit, want het was zo verkocht.”

Ben je nu ook enthousiast geworden en heb je en knuffel nodig? Kijk dan even bij het aanbod of stuur een berichtje.

Dit artikel is geschreven door Willemijn Kloosterman | TipanTekst


Een nieuw gezicht bij “Houd je Haaks.”

Graag wil ik mijzelf aan jullie voorstellen:

Mijn naam is Jantine van der Boon-Bruinekreeft en ik woon in Ede. Ik ben getrouwd met Maarten en wij hebben samen 3 kinderen, waarvan er nog 1 bij ons thuis woont. Begin 2015 heb ik Abke leren kennen en via haar ben ik in contact gekomen met Edith. Twee enthousiaste mensen met een passie voor haken. En die hobby deel ik met hen. Een aantal weken geleden hebben Abke en Edith gevraagd of ik het leuk zou vinden om ook onderdeel te worden van “Houd je Haaks”. Hier heb ik JA op gezegd. Want iedereen is van waarde en verdient een knuffel!